Koszyk 0
Moje konto
Moje konto

CO TO JEST RÓŻOWA SÓL INKÓW Z MARAS?
Różowa sól inków - sól maras to zdrowsze solenie i wyjątkowy smak naszych posiłków. Przysłowie o soli mówi że " W soli jest coś „ świętego” i osobliwego - jest w naszych łzach i w oceanach”. Ze wszystkich soli świata najbardziej osobliwa jest sól Inków. Przez legendarnych Inków była nazywana Różowym Złotem. Różowa sól Inków z Maras pochodzi bezpośrednio z serca dziewiczej przyrody peruwiańskich Andów, a jej zasoby zdają się być niewyczerpalne. Znajdują się w gorącym, słonym, podziemnym źródle wypływającym z wnętrza Andów na wysokości 4 tys. m.n.p.m. Blisko 5 000 zbiorników wodnych tworzy na zboczach Andów piękne tarasowe baseny zwane „salinas“.

Do nich właśnie jest kierowany podziemny strumień słonej wody, która pod wpływem słońca odparowuje a w basenach pozostaje czysta sól o różowej barwie. Barwę swoją zawdzięcza bogatemu nasyceniu cennymi pierwiastkami : żelazem, wapniem, magnezem, cynkiem i miedzią. Jest rarytasem między solami ze względu na swój wyjątkowo szlachetny smak i właściwości. Pozbawiona jakichkolwiek chemikaliów nadaje potrawom smak wykwintny i pełen finezji, co doceniają i wykorzystują najlepsi kucharze na świecie. Nazywa się ją solą maraską – od nazwy malowniczej miejscowości Maras położonej w samym sercu Świętej Doliny Inków.


Sól maraska nadaje się do przyprawiania wszystkich potraw: ryb, owoców morza, mięs, sosów, zup i sałatek. Jest świetna zarówno do posiłków gotowanych, jak i zimnych przekąsek, a jej dodatek wydobywa i intensyfikuje smak niektórych warzyw – np. pomidorów, ogórków i sałat. Niektórzy nawet lekko solą surowe jabłka czy pomarańcze – właśnie ze względu na tę jej szczególną właściwość. Jako optymalna oferta Natury może służyć także do rewitalizujących kąpieli.

CO TO JEST SÓL Z MARAS NATURALNIE WĘDZONA ?
Rarytasem na rynku światowym jest sól z Maras naturalnie wędzona. Sól jest wędzona przy użyciu migdałowego i pomarańczowego drewna - naturalnym sposobem bez użycia chemikaliów. Wędzona sól ma ciemno brązowy kolor, intensywny zapach i smak przypominający wędzone mięso. Nadaje sie do wszystkich potraw, którym chcemy nadać smak posmak wędzonego. Docenią ją przede wszystkim osoby, które nie mogą lub nie chcą jeść "chemicznie wędzonej" żywności, a lubią ten smak w pożywieniu. Spróbujcie tą solą posypać np. płatki jabłka, jajko czy ser. Sól ta jest wyjątkowa. Ma swój niepowtarzalny, pyszny smak i aromat.

POMYSŁY NA ZASTOSOWANIE W KUCHNI
Wędzona sól ma w kuchni dość szerokie zastosowanie. Jej zapach zachęca do kulinarnych eksperymentów. Jej wędzony smak najlepiej „ rozwinie” się przede wszystkim w zimnej kuchni. Warzywa jajka czy nawet szynka doskonale się z nią komponują. Szczypta soli na grillowane ryby czy mięso zamieni je w delikatesy z najlepszej wędzarni.Sól odnajduje się i w ciepłej kuchni - w kombinacji ze spaghetti i śmietanowym sosem może się stać wegetariańską odmianą dania á la Carbonara. Kulinarnej fantazji z wędzoną solą Inków naprawdę trudno postawić granice.