OGÓLNE ZASADY PRZYGOTOWANIA ZIÓŁ DO SPOŻYCIA
Przygotowanie naparów, odwarów i wywarów z ziół nie wymaga aż tyle czasu jak by się to mogło wydawać. Nagrodą za ten niewielki wysiłek jest ich wspaniałe działanie .
JAK DAWKOWAĆ ZIOŁA DO SPOŻYCIA?
Zioła są celowo nierozdrabniane ani nie są mielone, aby łatwo dało się rozpoznać ich gatunek i świeżość. Ponieważ niemielone zioła są trudniejsze do odmierzenia, podajemy najczęściej zalecane dawki w gramach. O ile fitoterapeuta nie zaleci inaczej, dawkowanie liści, gałązek i kory to około 3-5 g dziennie, dla Vilcacory 5-10 g. Nie ma obawy jeśli weźmie się trochę więcej lub mniej. Wyjątek stanowi Flor de Arena, która wymaga dokładniejszego dozowania: łyżeczkę ziół zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić na kilka minut (nie gotować!)
JAKĄ WODĘ I JAKĄ JEJ ILOŚĆ ORAZ JAKIE NACZYNIE UŻYWAĆ DO GOTOWANIA ZIÓŁ ?
Najlepiej używać wody źródlanej, jeśli z wodociągu to wcześniej przegotowaną bądź filtrowaną (aby pozbyć się chloru). Do gotowania zalecamy szklane ogniotrwałe naczynie lub emaliowany czy metalowy garnek (w żadnym przypadku aluminiowy ). Czy odwar jest przygotowywany pod pokrywką, czy nie - nie ma większego znaczenia. Smak i kolor wywarów zależy od jakości wody i czasu gotowania. Jeśli jakość wody jest gorsza, odwar może mieć trochę mętny kolor, ale nie ma to wpływu na jego skuteczność.
Najczęściej stosowana ilość wody do przygotowania wywaru - dla liści, gałązek i łodyżek - około od 700 ml do 1 litra, a w przypadku kory około 800 ml do 1 litra. Ilość użytej wody (jeśli zalecana dawka ziół jest przestrzegana) nie jest taka istotna – można jej użyć mniej lub więcej. W chorobach nerek czy gruczołu krokowego, należy użyć mniej wody tj. 2-3 szklanki. Odwar będzie silniejszy. Można również przed gotowaniem pozostawić zioła na kilka minut namoczone w zimnej wodzie.
JAK DŁUGO GOTOWAĆ?
Zalecaną dawkę ziół zalać odpowiednią ilością zimnej wody i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć siłę płomienia i gotować na małym ogniu. Czas gotowania zależy od rodzaju zioła. Ogólnie: części ziół, takie jak liście i gałązki gotować od 5 do 10 minut, kory od 15 do 20 minut. Następnie (bezpośrednio po kilku minutach) wywar należy przecedzić najlepiej przez sitko do dzbanka lub innego szklanego naczynia. Popijać w ciągu dnia ciepłe lub o temperaturze pokojowej.
CZY MOŻNA ODWARY PRZECHOWYWAĆ W TERMOSIE?
Niektórzy to polecają. Jesteśmy zdania, że nie jest to właściwe ze względu na możliwość niepożądanych reakcji powodowanych działaniem długotrwałej wysokiej temperatury. Jeśli chcecie termos wykorzystać jako pojemnik transportowy, wlejcie odwar po częściowym schłodzeniu.
JAK PIĆ PRZYGOTOWANE WYWARY I ODWARY?
Wywary należy pić 3 razy dziennie. Z kory na około 1 godzinę przed posiłkiem lub około 1 godzinę po posiłku Odwary z liści i gałązek kiedykolwiek w ciągu dnia, między posiłkami.
PRZEWAŻNIE ZALECA SIĘ PIĆ ZIOŁA 3X DZIENNIE. CZY TO OZNACZA GOTOWAĆ JE 3X DZIENNIE?
Zazwyczaj odwary i wywary przygotuje się zawsze rano na cały dzień. Można je zabrać z sobą do pracy w szklanych butelkach. Nie muszą być przechowywane w lodówce i najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.
CZY MOŻNA ODWARY PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE? JAK DŁUGO NIE TRACĄ SWOJEJ WARTOŚCI?
Można, ale nie jest to konieczne. Najlepiej spożyć w ciagu 24 godzin.
CZY MOŻE SIĘ PRZYGOTOWAĆ WYWAR WIECZOREM A PIĆ NASTĘPNEGO DNIA ?Może, ale zawsze jest lepiej, jeśli czas od przygotowania do picia jest krótszy.
PRZECHOWYWANIE ODWARU I WYWARU.
Przygotowane wywary nie należy przechowywać na słońcu, zalecamy, aby szklane naczynia były przykryte lub zacienione w celu uniknięcia długotrwałego działania promieni słonecznych.
CZY PERUWIAŃSKIE ZIOŁA MOGĄ BYĆ GOTOWANE RAZEM JAKO MIESZANKI LUB MIESZANE ZE SOBĄ PO UGOTOWANIU?
Peruwiańskich ziół w zasadzienie nie powinno mieszać się ze sobą. Wyjątek stanowi gotowanie razem: Vilcacora + Tahuari, Vilcacora + Chuchuhuasi, Vilcacora + Ubos, Vilcacora + Muňa-Muňa, Muňa + Wira, Vilcacora + Chanca Piedra, Vilcacora +Anona Graviola, Chanca Piedra + Cola de Caballo.
Jeśli gotuje się dwa zioła – kora i liście (np. Vilcacora i Muňa-Muňa), najpierw gotuje się przez 10 minut Vilcacore, potem dodaje Muňa-Muňa i gotuje się jeszcze przez 10 minut. Jeśli pijesz 2-3 różne zioła dziennie (a gotujesz osobno), nie należy ich mieszać po ugotowaniu. Konieczne jest również zachowanie 20-30 minutowej pauzy między piciem różnych rodzajów. Jeśli chodzi o zestaw ziół oczyszczających złożonych z Manayupy, Hercampuri i Flor de Areny, nie powinny być pite w ciągu jednego dnia. Najlepiej pić 1 zioło oczyszczające przez 2 tygodnie lub 1 miesiąc (w zależności od długości kuracji oczyszczającej), następnie drugie (2 tygodnie lub 1 miesiąc), a następnie trzecie.
CZY MOGĄ WYSTĄPIĆ JAKIEŚ REAKCJE PRZY PICIU ZIÓŁ PERUWIAŃSKICH?Początkowo mogą wystąpić reakcje oszyszczające, takie jak ból stawów, objawy skórne, złe samopoczucie, czasami biegunka lub uczucie pogorszenia. Jest to tak zwany kryzys terapeutyczny. Ten stan wskazuje na działanie ziół, zwykle trwa krótko i objawy te ustępują. Niektóre zioła działają moczopędnie, szczególnie zioła na oczyszczanie, co jest jedną z ich zalet. Wraz z moczem wydalane są z organizmu toksyczne substancje. Nie należy przejmować się tymi objawami i pić odwary systematycznie dalej. Ewentualnie można zmniejszyć na okres 1-2 dni ilość zioła. Jeśli stan taki wyjątkowo się przedłuża może to świadczyć o niezwykle rzadko występującej reakcji alergicznej.
JAK DAWKOWAĆ I PIĆ SANGRE DE DRAGO?
Sangre de Drago pije się raz dziennie rano na czczo wymieszane z niewielką ilością wody (około 2 łyżek stołowych), zaczynając od 1- 3 kropli ze stopniowym zwiększaniem o 2 -3 krople do 10, 15 lub 20 kropli dziennie.
JAK DŁUGO MOŻNA PIĆ PERUWIAŃSKIE ZIOŁA? CZY TRZEBA ROBIĆ PRZERWY?
Profilaktycznie zioło najczęściej jest używane przez 1 miesiąc. Ale w niektórych przypadkach, jeśli nie osiągnąło się pożądanego efektu, czas użuwania może być dłuższy (2-3 miesiące). Następnie należy zrobić przerwę, która powinna wynosić co najmniej od 1 miesiąca do 6 tygodni. Wyjątkiem są kompleksowe kuracje ziołowe stosowane w ciężkich chorobach a zalecane przez lekarza, w których zioła używa się przez dłuższy czas, a przerwy są krótsze. Przerwy nie mają zastosowania do tzw. Superfoods (super żywności) i Maki, gdzie można zrobić kilkudniowe przerwy, ale może się je używać również długotrwale.