Algarrobo Original Uncaria®-Peruwiański karob
Zmielone strąki i nasiona drzewa Algarrobo. Smaczny i odżywczy proszek nazywany Karobem. Algarrobo w smaku przypomina kakao. Jest naturalnie słodkie, nie zawiera kofeiny, posiada małą ilość tłuszczu i nie powoduje alergii. Regularne spożywanie może zmniejszyć stężenie lipidów we krwi i przyspiesza spalanie, korzystnie wpływa na układ krwionośny, poprawia trawienie.
CO TO JEST "ALGARROBO"
PERUWIAŃSKI KAROB
Owoce drzewa Algarrobo kształtem przypominają strąki fasoli rosnące zazwyczaj w pęczkach po kilkanaście sztuk. Po zmieleniu znajdujących się w nich nasion powstaje smaczny i odżywczy proszek nazywany Karob (Carob), chleb świętojański czy chleb Świętego Jana. Peruwiańskie Algarrobo ma jaśniejszy beżowy kolor od uprawianego w Europie i lekko korzenny smak.
Algarrobo w smaku przypomina słodkie kakao. Uważane jest za jego zamiennik i substytut czekolady. Jest naturalnie słodkie, nie zawiera kofeiny, posiada małą ilość tłuszczu i nie powoduje alergii. Stosowany do wypieków - podobnie jak kakao nadaje im ciemną barwę.
Karob zawiera bardzo mało tłuszczu i cukru: glukozę, fruktozę i sacharozę, białka, pektyny oraz błonnik. Zawartość błonnika i pektyn ułatwia trawienie. Zawiera także minerały, mikroelmenty, między innymi fosfor i żelazo oraz witaminy, jest źródłem witaminy E – zwanej witaminą młodości i kwasu galusowego – silnego antyoksydantu. Garbniki w nim zawarte hamują rozwój bakterii w organiźmie. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również doskonałym przeciwutleniaczem.
Właściwości Karobu był badane między innymi w Niemieckim Instytucie badań składników odżywczych w potrawach. Naukowcy stwierdzili, że regularne spożywanie Algarrobo może zmniejszyć stężenie lipidów we krwi i przyspiesza spalanie, korzystnie wpływa na układ krwionośny, poprawia trawienie. Taniny zawarte w Karobu nie są rozpuszczalne w wodzie i nie wiążą się z białkami, natomiast świetnie się wiążą np. z toksynami hamując rozwój bakterii ( stosuje się go przy biegunkach u dzieci i dorosłych). Dzięki właściwościom wykrztuśnym ułatwia wykasływanie. Polecany jest więc także palaczom.
CO ZAWIERA NASZE OPAKOWANIE
Mączka z ziaren strąków peruwiańskiego Algarrobo. Gwarantujemy wysoką jakość, czystość i zgodność gatunku botanicznego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA I UŻYCIA
Przez niektórych Algarrobo jest cenione jest wyżej niż kakao. Dzięki swoim składnikom stanowi cenna odżywkę, może go używać każdy, ale w szczególności dzieci, matki karmiące, osoby po przebytych chorobach i operacjach, ludzie starsi i wyczerpani, sportowcy. Może być spożywany przez osoby na diecie raw food, ponieważ jego użycie do potraw nie wymaga obróbki termicznej. Dodaje się je do przygotowania deserów, budyniów, jako wzbogacenie smaku różnych kaszek i innych potraw, wyrobu domowych czekolad czy do napoju kakao. W cukiernictwie używane jest do przyprawiania herbat, kaw, napojów czy koktajli. Należy pamiętać, że Algarrobo dodajemy połowę mniej niż kakao.
Można stosować do zagęszczania dań. Weganie stosują go zamiast kakao, kawy i czekolady.
W przypadku dzieci proponujemy do 15 g proszku dziennie wprowadzając stopniowo, każdego dnia więcej. Karob można zmieszać np. z utartym jabłkiem albo innym owocem lub produktem mlecznym.
UWAGI
Z Karobu uzyskuje się także gumę karobową, (znaną także jako mączka chleba świętojańskiego), która używana jest w przemyśle spożywczym jako emulgator, stabilizator, zagęstnik, nośnik i oznaczana jest symbolem E410.
Karob znajduje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym, papierosowym, przy produkcji syropów a nawet papieru.
WAŻNE INFORMACJE
Nasze zioła są przebadane naukowo i dopuszczone do sprzedaży. Niestety o ich zaletach i wpływie na organizm nie wolno nam podawać informacji z powodu rozporządzenia Parlamentu Europy i RE ( nr. 1924/2006). Dlatego zachęcamy Państwa do zgłębienia lektury "ŚWIAT PERUWIAŃSKICH ZIÓŁ" na stronie www.rostlinyzperu.cz
O zakazie wydanym przez PE i RE piszemy więcej na naszym blogu w artykule "Czy leczenie ziołami zostanie zakazane"?.
GWARANCJA JAKOŚCI
Gwarantujemy, że każde zioło to oryginał.
Peruwiańskie zioła Original Uncaria© są zawsze najwyżej jakości - pochodzą ze świeżych zbiorów, z wyselekcjonowanego surowca, który jest dokładnie ręcznie przebierany w firmie w Czechach. Dzięki swojej jakości są unikalne na rynku Europejskim. Nasza prawie 20 letnia praca została doceniona w Peru - dlatego Czeska firma Uncaria ČR ma zaszczyt być posiadaczem prestiżowego certyfikatu PROM PERU, przyznawanego tylko najlepszym firmom osiągającym wysoką jakość swoich produktów i usług, przede wszystkim w ramach promocji Peru. Jako pierwsi w Europie uzyskaliśmy prawo do używania tej chronionej marki. Więcej informacji na temat jakości naszych produktów można znaleźć w karcie “ DODATKOWE INFORMACJE”.