Nopal Original Uncaria®
Nopal ma działanie antyoksydacyjne, reguluje poziom glukozy we krwi, zmniejsza poziom lipidów, przyspiesza przemianę materii,reguluje masę ciała, oczyszcza okrężnicę, przywraca zdrowe trawienie. Normalizuje pracę żołądka, wątroby, trzustki oraz jelit. Aminokwasy i przeciwutleniacze zawarte w Nopalu zmniejszają ryzyko zawałów i chorób sercowo-naczyniowych, zwiększają wydolność tętnic i chronią przed wystąpieniem miażdżycy.
CO TO JEST „NOPAL“
Nopal - opuncja - Opuntia ficus indica
Nopal, to pustynny kaktus znany również jako opuncja należący do rodziny kaktusów z gatunku Opuntia. Jego ojczyzną jest Meksyk , gdzie występuje większość jego gatunków. Rośnie na glebach piaszczystych i wapiennych, lubi miejsca suche, słoneczne i wietrzne. Rozprzestrzenił się także na obszarach Południowej Ameryki, Północnej Afryki i Australii, a niektóre jego gatunki występują nawet w chłodniejszych częściach Ameryki. Z łodygi wyrastają zielone, mięsiste i soczyste liście eliptycznego kształtu o bogatych właściwościach odżywczych. Niektóre gatunki mogą różnić się od siebie kolorem liści. Dorasta do wysokości 3-6 metrów. Dzięki mięsistym liściom, które kumulują w sobie wodę roślina jest w stanie przetrwać, kwitnąć i owocować nawet w nieprzyjaznym klimacie. Piękne kwiaty Nopalu są dość duże, o zmiennych kolorach od żółtego po fioletowy. Swoje piękno ukazują otwierając się tylko w nocy, w ciągu dnia pozostają zamknięte, aby zachować jak największą ilość wody. Nopal to piękna i bardzo cenna roślina. Z kwiatów powstają o eliptycznym kształcie owoce wielkości 10-15 cm o różnym zabarwieniu, mogą być żółte, różowe, fioletowe lub zielone i mają słodki smak. Owoce są wysoko cenioną żywnością, były jednym z głównych składników diety rdzennych ludów indiańskich. Także dzisiaj są powszechnie spożywane przez mieszkańców Meksyku i innych krajów Ameryki Północnej i Środkowej. Są spożywane na surowo lub gotowane. Natomiast młode pędy Nopalu są spożywane jako warzywo.
Owoce są bogate w składniki mineralne,w szczególności w wapń, magnez, potas, fosfor, sód, cynk, selen, żelazo,glin, mangan, witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12 i C), węglowodany : cukry proste, dwucukry i wielocukry (głównie pektyny, celuloza i rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik).
Zawierają również aminokwasy, w tym 8 bardzo ważnych - takich, których organizm nie może produkować sam i powinien przyjmować z pokarmów, w których są zawarte.
Nopal zawiera jeszcze jeden związek - berberynę, która ma korzystny wpływ na układ nerwowy, łagodzi lęk i depresję.
Nopal jest stosowany zarówno w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym jak i kosmetycznym.
Firmy kosmetyczne wykorzystują jego doskonałe właściwości nawilżające i ochronne w produkcji kremów, szamponów, odżywek i mydła.
Ze względu na swoje właściwości i szerokie zastosowanie w medycynie, Nopal - kaktus z gatunku Opuntia znajduje się na liście roślin o właściwościach leczniczych Światowej Organizacji Zdrowia. Dzięki wnikliwym badaniom udokumentowano i potwierdzono jego właściwości pro zdrowotne :
• jest antyutleniaczem
• reguluje poziom glukozy we krwi
• zmniejsza poziom lipidów
• reguluje masę ciała
• oczyszcza okrężnicę
• przywraca zdrowe trawienie
• reguluje funkcje wątroby
• uzupełnia dietę wegetariańską jako substytut aminokwasów
JAKI WPŁYW NA NASZ ORGANIZM MOŻE MIEĆ NOPAL?
pozytywnie wpływa na wchłanianie cukrów i tłuszczów w przewodzie pokarmowym,
zmniejsza wartość energetyczną posiłków i tym samym przyspiesza przemianę materii,
co jest bardzo pomocne w redukcji masy ciała. Wysoka zawartość błonnika daje uczucie sytości.
*****
Od czystości i prawidłowości pracy jelit zależy zdrowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Błonnik wraz z białkami ma zdolność wiązania tłuszczu dzięki czemu organizm mniej go wchłania. Normalizuje pracę żołądka, wątroby, trzustki oraz jelit.
Nopal w sposób naturalny wspomaga oczyszczanie organizmu. Pomaga usuwać toksyny z organizmu, pochodzące z niezdrowego sposobu odżywiania, ale również z alkoholu i palenia tytoniu.
Błonnik pęczniejąc hamuje apetyt oraz wymiata resztki pokarmowe i złogi kamieni kałowych, pomagając w trawieniu i wypróżnianiu udrażnia jelita, likwiduje uczucie pełności. Normalizuje pracę żołądka, wątroby, trzustki oraz jelit. Oczyszcza jelita, dzięki zawartości rozpuszczalnego
i nierozpuszczalnego błonnika. Błonnik absorbuje wodę i przyspiesza przejście pokarmu przez przewód pokarmowy,reguluje wypróżnienia. Zapobiega zaparciom, ochraniając grube i cienkie jelito .
Dlatego Nopal jest wykorzystywany w profilaktyce otyłości.
*******
Dzięki korzystnemu wpływowi na metabolizm tłuszczów,
obniża frakcję cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) oraz zwiększa frakcję cholesterolu HDL („dobrego” cholesterolu).
Obniża nadmiar kwasu żołądkowego, chroniąc błonę śluzową przewodu pokarmowego, a tym samym zapobiega chorobie wrzodowej. Substancje śluzowe pomagają w gojeniu się uszkodzeń przewodu pokarmowego na całym odcinku.
*******
Zawartość berberyny uspokaja nerwy i działa przeciwlękowo, zmniejsza depresję i zwiększa odporność na zmęczenie i wyczerpanie.
Zawartość substancji mineralnych zwiększa energię, poleca się więc go osobom przemęczonym, osłabionym, znużonym, chorym oraz ludziom powracającym do zdrowia po wyniszczających chorobach.
*****
Poprawia kondycję skóry.
*****
Nopal obniża poziom glukozy we krwi i przeciwdziała hiperglikemii (podwyższony poziom cukru we krwi).
Opuncja choć nie leczy cukrzycy, to poprzez zawartość pektyn, celulozy i różnych śluzów roślinnych oddziałuje na pochłanianie glukozy w organizmie, pomagając kontrolować poziom glukozy we krwi.
Aminokwasy i przeciwutleniacze zawarte w Nopalu zmniejszają ryzyko zawałów i chorób sercowo-naczyniowych,zwiększają wydolność tętnic i chronią przed wystąpieniem miażdżycy.
Nopal można także stosować wspomagająco w zaburzeniach ukrwienia mięśnia serca
i centralnego układu nerwowego.
W tradycyjnej medycynie rdzennych mieszkańców Nopal jest stosowany w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, astmy, migreny i bóle głowy, oraz leczeniu oparzeń i obrzęku kończyn.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA I UŻYCIA
Dawkowanie: 3 razy dziennie po 1-2 łyżeczki proszku, najlepiej kilka minut przed posiłkiem, wymieszać z około 200-300 ml wody lub soku. Zaleca się mieszać w szejkerze albo słoiczku poprzez wstrząsanie. Można też dodawać go do mąki, z której piecze się chleb lub bułki.
Źródło:
Nutritional Immunology by Jau-Fei Chen, Ph.D. (provo, Ut: Bright Ideas Press, 1995)
"Cactus Lower Blood Glucose Levels" in Herbalgram (Spring 1989)
Native Medicines by Khlee Keane (Alvena, Saskatchewan, Canada: published by the author).
Medicinal Plants by Michael Moore (Santa Fe, New Mexico: Museum of New Mexico Press, 1989). Edible and Medicinal Plants of the Rocky Mountains and Neighboring territories by Terry Willard Ph.D. (Calgary, Alberta, Canada: Wild Rose College of Natural Healing, 1992).
WAŻNE INFORMACJE
Nasze zioła są przebadane naukowo i dopuszczone do sprzedaży. Niestety o ich zaletach i wpływie na organizm nie wolno nam podawać informacji z powodu rozporządzenia Parlamentu Europy i RE ( nr. 1924/2006). Dlatego zachęcamy Państwa do zgłębienia lektury "ŚWIAT PERUWIAŃSKICH ZIÓŁ"na stronie www.rostlinyzperu.cz
NOPAL znajdziecie tutaj
O zakazie wydanym przez PE i RE piszemy wiecej na naszym blogu w artykule „Czy leczenie ziołami zostanie zakazane?“
GWARANCJA JAKOŚCI
Gwarantujemy, że każde zioło to oryginał.
Peruwiańskie zioła Original Uncaria© są zawsze najwyżej jakości - pochodzą ze świeżych zbiorów, z wyselekcjonowanego surowca, który jest dokładnie ręcznie przebierany w firmie w Czechach. Dzięki swojej jakości są unikalne na rynku Europejskim. Nasza prawie 20 letnia praca została doceniona w Peru - dlatego Czeska firma Uncaria ČR ma zaszczyt być posiadaczem prestiżowego certyfikatu PROM PERU, przyznawanego tylko najlepszym firmom osiągającym wysoką jakość swoich produktów i usług, przede wszystkim w ramach promocji Peru. Jako pierwsi w Europie uzyskaliśmy prawo do używania tej chronionej marki. Więcej informacji na temat jakości naszych produktów można znaleźć w karcie “ DODATKOWE INFORMACJE”.